ErP energimærkning af varmepumper

Energimærke – nu også på varmepumper

Med EU’s nye energilovgivning bliver det nemmere at være forbruger. Et nyt energimærke hjælper dig med at vælge de mest effektive og besparende varmekilder. Mærkningen kendes fra køleskabe, vaskemaskiner, støvsugere og andre elektriske apparater: Energimærket, der guider dig til de produkter, som bruger mindst energi.

Nu vil du kunne finde et lignende energimærke på varmepumper, gaskedler, el-vandvarmere og andre varme- og varmtvandsløsninger. Mærkningen er et krav i den nye europæiske energilovgivning ErP (Energirelaterede Produkter) og vil gøre det lettere for privatpersoner at finde vej i junglen af forskellige opvarmningsløsninger til hjemmet.

Store besparelser at hente ved at vælge en energieffektiv varmepumpe

Netop den økonomiske gevinst er interessant, da der er en direkte sammenhæng imellem energieffektiviteten og besparelsespotentialet. Hvis man eksempelvis udskifter det gamle oliefyr med den mest energieffektive luft/vand varmepumpe på markedet kan man opnå en årlig besparelse på cirka 12.000 kr. på varmeregningen. Vælger man en mindre energieffektiv luft/vand varmepumpe, kan man dog gå glip af en besparelse på op til 30.000 kr. set over 15 år.

5 gode råd vedr. den nye energimærkning, der nu også omfatter varmepumpeanlæg

1. ErP-direktivet har indvirkning på alle energirelaterede produkter, såsom gaskedler og varmepumper, og har til hensigt at fjerne ineffektive og energikrævende produkter fra markedet. Energimærket skal fremgå tydeligt alle steder, du ser produktet.

2. Der findes to forskellige mærkninger, en for produktet og en for systemet. En produktmærkning gælder udelukkende det enkelte produkt, f.eks. en varmepumpe. En systemmærkning gælder for hele systemet, hvis der f.eks. kobles en solfanger til en varmepumpe.

3. Energimærkningen er opdelt i klasser, hvor laveste energiklassevurdering er G, mens højeste energiklassevurdering er A+++. A+++ kan dog udelukkende opnås ved en systemvurdering, hvor flere energibesparende produkter indgår i installationen.

4. Mærkningsordningen er en god vejledning, men rådfør dig altid med en installatør du har tillid til, da valg af varmeløsning kræver individuel rådgivning.

5. Den varmeløsning, som du vælger, får indflydelse på husets generelle energimærkning, derfor bør du nøje overveje, hvilken løsning der er den bedste for lige netop dit varmeanlæg.

Læs mere om den nye energimærkning her